Bas/esp - CrossfireForum - The Chrysler Crossfire and SRT6 Resource

Troubleshooting & Technical & Modifications Have technical or modification questions about the Crossfire? Find out the answer, or give advice in here!

Bas/esp

Reply

 
 
 
  #1 (permalink)  
Old 07-07-2015, 11:29 AM
Thread Starter
Join Date: Jan 2014
Location: Indianapolis
Posts: 21
Default Bas/esp

Hey everyone. I just got into my new limited after my last one was totaled. The new one is a 2005 with 24,000 miles on it. The car looks and drives brand new. However the BAS/ESP light on the dash comes on ONLY after moving the steering wheel. The light is off when the car is first started and remains off until the steering wheel is moved ever so slightly. I have search the forums and tried the fixes like resetting the system, disconnecting the battery, and trying the read and clear codes. The car is showing no codes anywhere when connect to a reader. From my understanding it could be the module, but the brake lights still work when the brake is depressed. From my understanding they will not work if the module is bad?

Any suggestions would be greatly appreciated!

P.S. I have checked the tire pressure all the way around and they sitting where they should be.
 
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 07-07-2015, 12:24 PM
onehundred80's Avatar
Senior Member
Join Date: Apr 2006
Location: Caledon, Ontario
Age: 78
Posts: 20,685
Default Re: Bas/esp

Originally Posted by Blackout317 View Post
Hey everyone. I just got into my new limited after my last one was totaled. The new one is a 2005 with 24,000 miles on it. The car looks and drives brand new. However the BAS/ESP light on the dash comes on ONLY after moving the steering wheel. The light is off when the car is first started and remains off until the steering wheel is moved ever so slightly. I have search the forums and tried the fixes like resetting the system, disconnecting the battery, and trying the read and clear codes. The car is showing no codes anywhere when connect to a reader. From my understanding it could be the module, but the brake lights still work when the brake is depressed. From my understanding they will not work if the module is bad?

Any suggestions would be greatly appreciated!

P.S. I have checked the tire pressure all the way around and they sitting where they should be.

The module that appears to have failed is the one that has to be reset after the battery has been disconnected. Is that the module you are talking about.
 
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 07-07-2015, 12:40 PM
Thread Starter
Join Date: Jan 2014
Location: Indianapolis
Posts: 21
Default Re: Bas/esp

Originally Posted by onehundred80 View Post

The module that appears to have failed is the one that has to be reset after the battery has been disconnected. Is that the module you are talking about.
I believe so, on my other limited when the light would come on the reset with the turning the wheel all the way to the left and then all the way to the right would clear the light. This time it does not clear. I could be mistaken tho.
 
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 07-07-2015, 01:08 PM
onehundred80's Avatar
Senior Member
Join Date: Apr 2006
Location: Caledon, Ontario
Age: 78
Posts: 20,685
Default Re: Bas/esp

Originally Posted by Blackout317 View Post
I believe so, on my other limited when the light would come on the reset with the turning the wheel all the way to the left and then all the way to the right would clear the light. This time it does not clear. I could be mistaken tho.
I'd go here and do the tests, not sure if you have the equipment required.
2004 Service Manual, 5 - 124 BRAKES - ABS ELECTRICAL DIAGNOSTICS, STEERING ANGLE SENSOR CIRCUIT.
Check fuse #14 (?) under the hood as well.
 

Last edited by onehundred80; 07-07-2015 at 01:48 PM.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 07-07-2015, 09:38 PM
Join Date: Jul 2015
Location: Greensboro, NC
Posts: 12
Default Re: Bas/esp

[QUOTE=Blackout317;841479]I believe so, on my other limited when the light would come on the reset with the turning the wheel all the way to the left and then all the way to the right would clear the light. This time it does not clear. I could be mistaken tho.[/QUOTE

You may have to do the steering reset more than once. On my last Crossfire, I had to do it at least three times over a period of days before it cleared, and never came back. Also, turn the steering wheel slowly and pause for a couple of seconds when you get to the left and right stops, then slowly back to center. Hope this works.
 
Reply With Quote
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
KDW4Him
Troubleshooting & Technical & Modifications
21
05-13-2016 10:47 PM
badcookie
Troubleshooting & Technical & Modifications
27
11-10-2015 11:08 PM
millerzrule22
Troubleshooting & Technical & Modifications
8
04-11-2015 11:15 PM
Kustomiza
Troubleshooting & Technical & Modifications
4
06-23-2013 12:26 PM
rfors777
Crossfire Coupe
14
09-01-2010 05:54 PM

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 

Quick Reply: Bas/esp


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.